HISTORIE

Dwars door Dongen: 1985-2017

Jaren ‘80

Dwars Door Dongen prijkt alweer sinds 1985 op de atletiekkalender en is het jaarlijks hoogtepunt van de evenementen die Atledo organiseert. In die tijd heeft Dwars Door Dongen een grote ontwikkeling doorgemaakt. Niet alleen wat betreft omvang, maar ook qua uitstraling. Als op zondag 19 mei 1985 de eerste “Wegwedstrijd” wordt gehouden, wordt die nog aangekondigd als een wegwedstrijd. De Stem schrijft over de eerste winnaar van “de Stratenloop” in Dongen. Jaren later heeft die wegwedstrijd een naam opgebouwd als Dwars Door Dongen. Niet in het minst vanwege de mooie erelijst die in die periode is opgebouwd. De winnaar van die eerste editie is trouwens Leon Weijers, geen onbekende in het Nederlandse loopcircuit, want een jaar eerder won hij al de eerste editie van de Zevenheuvelenloop en in 1982 werd hij derde bij de marathon van Eindhoven. De toon was dus meteen gezet. Destijds was de wedstrijd over 20 kilometer de hoofdafstand, met daarnaast trimlopen over 10 en 20 kilometer. Inmiddels zijn niet alleen de afstanden gewijzigd, ook de route wilde nog wel eens wisselen. In de beginjaren won John van der Wansum de wedstrijd over 20 kilometer maar liefst vier keer, waarmee hij nog steeds recordhouder is van het aantal overwinningen van de hoofdwedstrijd bij Dwars Door Dongen (jaren later zal hij ook nog bij de masters winnen). De eerste winnares bij de dames was Mies Kuiper, die net als Leon Weijers ook uitkwam voor AV Sprint uit Breda.

Halve marathon

Tussen 1993 en 1997 werd de wedstrijd omgezet in een halve marathon. Bij de mannen wint de Belg Geert Deruddere drie keer. Zijn snelste tijd is 1:06.40. Bij de vrouwen leveren de vijf edities, net als de voorgaande, even zovele winnaressen op. De veruit snelste tijd wordt in 1994 gelopen door de later op tragische wijze tijdens de training om het leven gekomen Mieke Hombergen van D.A.K. Drunen. Zij wint in 1:17.29. Bij de mannen is het in 1997 Abdillahi Souleiman die als enige Atledo-er ooit de eindzege in Dwars Door Dongen behaalt.

10 kilometer

In 1997 heeft de 10 kilometer als wedstrijd zijn entree gemaakt en Philip Eijlander van de Tilburg Road Runners is de eerste winnaar. In de jaren daarna worden steeds snellere tijden gelopen en ook Greg van Hest levert daaraan zijn bijdrage met drie overwinningen. Zijn snelste overwinning behaalt hij met een tijd van 30.21 in 2002. Bij de dames wint Tiny Rutten in 1999, zodat ook daar een Atledozege op de erelijst prijkt. Sinds de invoering van de 10 kilometer is bij de dames Sandra Laros-Hofmans recordhoudster met drie eindzeges. De laatste jaren zijn het bij de mannen voornamelijk de regionale lopers van de Tilburg Road Runners die heersen. Jop van der Steen won twee keer.

Keniaanse lopers

In 2003 duikt bij Dwars Door Dongen plots  een Keniaanse loopster op. Waar de topevenementen in Nederland (en wereldwijd) dat allang gewend waren, was het voor Dwars Door Dongen een nieuw fenomeen. Christine Chepkonga wint. Misschien dat dit ook andere Afrikaanse atleten aan het denken zet, want een jaar later wint Cleophas Rop Dwars Door Dongen in wat nog steeds een parcoursrecord is: 28.42. In de jaren daarna wordt hij opgevolgd door zijn landgenoten Onsesmus Nyerere en Charles Koech, die beide slechts nipt boven het parcoursrecord eindigen. Achter Koech eindigt in 2006 Charles Soza uit Zimbabwe, wiens landgenote Sharon Tavengwa in 33.46 een parcoursrecord vestigt dat nog steeds staat. Ook de Keniaanse Leonidah Mosop kon daar in 2012 (net) niet aan tippen.

Engelse Mijl

Om ook eens andere deelnemers te trekken dan de mannen en vrouwen van de lange afstand, wordt in 2011 een Engelse mijl (1.609 meter) aan het programma toegevoegd, dat in de jaren erna zijn succes bewijst. Master Jack van Avendonk van a.v. Attila wint  de eerste Engelse Mijl in 4.43. Bij de vrouwen wordt B-juniore Larissa op ’t Hoog eerste. Snelste talent bij de jongens is Lauran Beijens van Tilburg Road Runners. Het parcoursrecord bij de mannen is sinds 2016 in handen van Kilian van der Wolf. Nadat hij als B-junior al twee keer de snelste was, liep hij als eerstejaars senior de mijl in 4.17. Bij de vrouwen bracht regiokanon Marjon van der Wansem het parcoursrecord op 5.06.

Parcours

Destijds was de hoofdafstand de wedstrijd over 20 kilometer, met daarnaast trimlopen over 10 en 20 kilometer. Deze loop ging dwars door het dorp, dus de oorsprong van de naam is daarmee gegeven. Inmiddels zijn niet alleen de afstanden gewijzigd, ook de route wilde nog weleens wisselen. Met uitzondering van de Engelse Mijl starten en eindigen alle afstanden op de baan van Atledo. De mijl start naast de atletiekbaan langs het kanaal, maar de milers finishen ook op de van alle gemakken voorziene Atledobaan.

In 2017 presenteert Atledo een nieuw parcours, dat door vele wedstrijdlopers 'het beste parcours ooit in Dongen' wordt genoemd. 

In 2022 wordt tijdens de Dwars door Dongen de Atledo atletiekbaan gerenoveerd. Daardoor wordt eenmalig uitgeweken naar een totaal nieuw parcours met de start en finish op het Wilhelminaplein in Dongen.